|  رنگ  |  + 0 -
ADA
بستن این پنجره
این سایت مطابق با استاندارهای ADA برای نابینایان مناسب‌سازی شده و سازگاری این استاندارد در بخش‌های مختلف لحاظ گردیده است.
بستن این پنجره

یخدان شاهرود

                                                         یخدان شاهرود

 

همانگونه که آب انبار، محلی جهت ذخیره آب بوده یخدان نیز چاله ای برای نگهداری و حفظ یخ بوده است. یخ در طی ماههای سرد سال در محلهایی به نام یخچال تهیه می شده و در طی فصول گرم یخ در یخدانها ذخیره شده تا شروع زمستان سال بعد مورد استفاده قرار می گرفته است.
با توجه به اینکه بخش اعظم کشور و بخصوص استان سمنان در منطقه گرم و خشک واقع شده و تابستانها نسبتاً طولانی و درجه حرارت در طی این فصل در اغلب اوقات بیش از حد تحمل است، لذا نوشیدن آب سرد و یا افشره خنک و بستنی در این فصل می تواند بسیار گوارا و مطبوع باشد.
همچنین سالم نگهداشتن گوشت، لبنیات و سایر مواد غذایی نیز استفاده از یخ را در تابستان ضروری می سازد.
در اینجاست که می بینیم معماری زیست اقلیمی ایران پاسخگوی احتیاجات و ملزومات زندگی انسان می شود به نحوی که در حرارت چهل درجه گرمسار یا سمنان، آب خنک برای اهالی همیشه فراهم بوده است.
« ساموئل متیوس» از سر دبیران مجله معروف و معتبر «جغرافیای ملی» در این مجله می نویسد: چینی ها از هزار سال قبل از میلاد مسیح، یخ را انبار می کردند، یونانیها و رومیان باستان شراب خود را با برقی که در چاله هایی که با کاه پوشیده شده بود، خنک می کردند، اگر چه «هیپوکرتیس» (پزشک یونانی در قرن چهارم و پنجم قبل از میلاد مسیح) عقیده داشت که آشامیدن از یخ برای سلامت انسان مضر است، برای افراد اشرافی اروپا در قرن 18 داشتن یخ در تابستان یک امر دلپذیر و استثنایی بود. ولی یکی از سیاحان می نویسد که نحوه حفظ یخ در ایران آنقدر پیشرفته است که حتی فقیرترین افراد نیز می توانند یخ داشته باشد. بنابر صافی و تمیزی یخ، قیمت و نوع استفاده از آن فرق می کرده است. یخی که دارای مقداری خاک و خاشاک باست برای مصرف بستنی فروشیها بوده زیرا یخ مستقیماً با بستنی تماس پیدا نمی کرده و ظرف فلزی بستنی را در داخل یخ می گرداندند تا بستنی درست شود. یخ کمی مرغوبتر را برای قصابیها و یخ صاف و تمیز که به نام یخ بلوری و یا یخ شیشه ای معروف بوده، برای مصرف خانگی و جهت آشامیدن استفاده می شده است.
نحوه تهیه یخ: بکارگیری عوامل اقلیمی جهت ایجاد حرارت و یا برودت موردنیاز، جزو اصول معماری سنتی ایران زمین بوده است.
«سرجان شاردن» فیلسوف و سیاح معروف فرانسوی که در زمان حکومت صفویه چندین بار به ایران سفر کرده و به زبان فارسی آشنا بوده، در سیاحتنامه خود در مورد نحوه تهیه یخ در ایران مطالبی را درج نموده است.

 

 تاریخ ثبت : 27 آذر 1393
  آخرین به روزرسانی : 22 آذر 1396
 
 4200
سایتـــ های مرتبطـ

آمار بازدیدکنندگان

  • کاربران آنلاین : 23
  • بیشترین بازدید همزمان : 262
  • بازدید امروز : 944
  • بازدید دیروز : 3,738
  • کل بازدید : 1,845,019
  • آخرین به روزرسانی : 5 بهمن 1399 12:14:51

راه‌های تماس با ما

  • آدرس : سمنان بلوار 17 شهریور شرکت آب منطقه ای سمنان
  • کدپستی : 3518888614
  • تلفن : 02333361913
  • فاکس : 02333361917
  • پست الکترونیکی : info[at]smrw.ir
  • پیامک : 3000290012
  • تلفن گویا : 02333361916